Föräldrastöd

Tre tips till föräldrar

Att vara förälder är världens naturligaste sak men är för den skull inte alltid en lätt uppgift. Man kan tycka att det borde falla sig naturligt hur man skall agera som förälder, men så är tyvärr inte alltid fallet. Tvärtom ställs man som förälder ständigt inför nya utmaningar som man alltför ofta inte har en aning om hur man skall hantera. Inte sällan undrar man efteråt hur man egentligen tänkte när man tog beslutet att göra si eller så. Är man stressad är det lätt hänt att man svarar barnet utan att ha lyssnat eller agerar utifrån enklaste vägen just då. När den akuta stressen lagt sig kommer en skuldbeläggande rösten ofta krypandes. Nu gjorde du så där igen! eller något liknande.

Tips nr 1: Låt inte dåligt samvete styra ditt föräldraskap

Många föräldrar lever med ett ständigt dåligt samvete över att inte räcka till. Rösten inombords kan ofta låta så här:

  • -jobba mer så att du har råd att ge barnet allt det önskar materiellt
  • -jobba mindre så att du är där för ditt barn när det behöver dig
  • -laga mer hemlagad mat
  • -stäng av tv:n/datorn
  • -ha mer tålamod
  • -var gladare
  • -var mindre trött
  • -socialisera/engagera dig mer med barnet och så vidare.

Föräldrastöd - Bli en bättre förälder

Det kan vara svårt att leva med denna skuldbeläggande röst inom sig. Den sänker självkänslan och självförtroendet rejält och man gör allt för att slippa höra den. Ju längre tiden går och ju mer man försöker tränga undan skuldkänslan desto värre blir det oftast. Ju mer skuld man känner ju fler dåliga beslut brukar det bli.

Den klassiska situationen är föräldern i matbutiken som efter en alltför lång dag på jobbet och hämtning på dagis ger efter för barnets önskan om godis eller liknande då man vill att de alltför korta stunder man har tillsammans skall vara mysiga. Det känns i stunden som att man är snäll, men man vet innerst inne att man inte borde ha gett efter. Sådana händelser späder på det dåliga samvetet. Vips var man inne i en ond spiral som kan vara svår att bryta själv.

Man kan behöva stöd och rådgivning utifrån men många känner skam över att inte vara den förälder de önskar och då kan det kännas svårt att prata med sina vänner eller närstående om detta. Då är rådgivning via chatt online ett bra alternativ. I chatten kan man vara anonym så att man vågar vara ärlig om sina bekymmer.

Tips nr 2: Att tillgodose egna behov även när man blivit förälder

Det är svårt att veta hur mycket av ens egna behov och hur mycket av barnets behov som skall styra vardagen. Risken är stor bland kärleksfulla föräldrar att deras egna behov blir försummade. Eftersom barnet har föräldern som rollmodell är risken också hög att barnet lär sig att det är normalt att åsidosätta sina behov. Barnet kan då ta efter föräldern och  så småningom försumma sina egna behov i förhållande till andras. Det kan också bli så att barnet uppfostras till att tro att andras behov inte räknas lika mycket som dess egna. Det sistnämnda kan ge barnet problem att samspela socialt.

Tag tid för dig som förälder

Att åsidosätta sina egna behov i föräldraskapet är alltså en stor fälla av ovan nämnda skäl men också eftersom empatiska barn reagerar negativt på en sönderstressad eller deprimerad förälder. I denna situation är det dessutom lätt hänt att som förälder bli argt på barnet som trots att föräldern offrat och gjort allt för det ändå inte är lyckligt utan utåtagerande eller deprimerat.

Det är alltså väldigt viktigt att man som förälder också tillfredsställer sina behov under barnets uppväxt. Då har barnet en gladare rollmodell vilket är av avgörande betydelse för barnets psykiska utveckling och det lär sig att balansera sina egna och andras behov. Om man inte klarar av balansen är det viktigt att man får hjälp med det.

Tips nr 3: Att se till att man har stöd i föräldrarollen

Oroade föräldrar söker oftare hjälp åt sitt deprimerade eller utåtagerande barn än stöd för egen del. Givetvis är det av stort värde att barnet få hjälp i en utsatt situation, men det är även viktigt att föräldrar får stöd i att hitta tillbaka till deras balans och energi igen så att de orkar med att vara den förälder barnet behöver. Föräldrarna är de viktigaste personerna för barnet och det glöms alltför ofta bort.
Ibland kan det räcka att en förälder eller båda har ett fåtal samtal med en psykolog för att få rätt kurs på föräldraskapet igen. Tyvärr är det ofta svårt och omständigt att gå via den offentliga vårdsektorn. Köerna är vanligtvis långa, tiderna oflexibla och systemen rigida.

Stöd till föräldrar online

Föräldrastöd online med psykolog är en bra och smidig form för en stressad förälder. Man kan få en tid snabbt och enkelt. Man behöver exempelvis inte fixa barnpassning utan kan få stöd när det passar in i vardagen exempelvis när barnen sover, är på olika fritidsaktiviteter eller till och med är vaket och hemma.

Det finns tre olika typer av terapi eller rådgivning online:

  • Terapi eller rådgivning via chatt för föräldrar
    Vissa föräldrar har lättare att uttrycka sig i skrift andra är väldigt blyga och då passar chatterapi bäst. Chatterapin fungerar även när barnen är vakna och hemma eftersom den är ljudlös.
  • Telefonrådgivning för föräldrar via internet (eller marknätet)
    En del föräldrar tycker det är lättare att bara lyssna och prata utan visuella intryck och då är telefonterapi absolut överlägset.
  • Videoterapi för föräldrar
    Passar föräldrar som vill både se och höra psykologen och som har möjlighet att prata ostört.

 

Psykogonline har också publicerat följande artikel i ämnet: Föräldraskapets skuggor i Spanien.

Tips till föräldrar

 

Comments are closed.

Boka samtal
Stäng

Boka samtal

För att boka ett samtal, fyll i nedanstående formulär.

    * = obligatoriskt

    Villkor för Samtal på PsykologOnline

    För att använda PsykologOnline måste du ha fyllt 18 år.

    Rådgivning online

    Ibland är man bara i behov av ett eller ett par stödsamtal av psykologisk rådgivning online där Du kan berätta om dina funderingar eller ställer en fråga till Psykologen. Du ansvarar själv för hur Du använder vägledning och råd du får på PsykologOnline.

    Samtalstid och form för Terapi online

    Alla sessioner online startar och avslutas på avtalad tid och varar i 45 min. Du är själv ansvarig för att ringa upp Psykologen i tid för att kunna nyttja hela sessionen. Samtliga terapier online bygger på samtal som ibland också kompletteras med övningar.

    Onlineterapi är inte lämpligt vid allvarliga psykiska problem såsom: självmordstankar, självskadebeteende, psykos, missbruk och övergrepp. PsykologOnline erbjuder inte hjälp vid utredningar, intyg och diagnostik.
    Du åtar dig att informera terapeuten under bedömningssamtalen om du haft psykiska problem tidigare i ditt liv eller i dagsläget tar psykofarmaka.

    Du har alltid rätt att avsluta behandlingen när som helst.

    Bokningar och avbokningar

    Bokning och avbokning av en session oavsett om det är samtalsterapi, stödterapi, konsultation eller coachning online sker via mejl: admin@psykologonline.nu. I regel får Du svar på mejl inom 24 timmar.

    För att undvika debitering av ej använd tid ska avbokning av inbokad tid ske minst 24 timmar innan bokad tid. Vid återbud senare än 24 timmar innan bokad tid återbetalas inte avgiften. PsykologOnline återbetalar aldrig avgifter för tidigare sessioner. Vid återbud minst 24 timmar innan avtalad tid av rabatterade behandlingar återfås resterande del minus kostnad för utnyttjad del till normalpris.

    Betalade sessioner kan användas inom 2 år från betalningsdatum, efter detta datum förfaller de och återbetalas inte.

    Om PsykologOnline är ansvarig för att sessionen inte kommit till stånd erbjuds i första hand ny tid och i annat fall betalas avgiften tillbaka. PsykologOnline tar inte ansvar för och kompenserar inte förlorad tid vid tekniska problem exempelvis med din utrustning eller driftstopp i telekommunikationen. PsykologOnline åtar sig att använda en bra utrustning för såväl Skype som telefon.

    Betalning för onlineterapi

    Terapi och stödsamtal online betalas i förväg med kontokort/Visakort/Mastercard genom Stripe innan sessionen. Stripe bokför din betalning samt informerar PsykologOnline om att den är genomförd.

    Senast uppdaterad 9 juli 2018