Förbättra din relation

Parterapi online
med

Parterapi Online

Kan parterapi hjälpa oss?

Ja! Med största sannolikhet kan parterapi förbättra er relation. Att det någon gång under en parrelation uppstår en kris är mer en regel än ett undantag. Vår parterapeut Mirja Johansson har kompetens och erfarenhet att hjälpa par i vitt skilda situationer och anpassar samtalen efter just era behov.

 

Bästa parterapeut online

Varför fungerar parterapin på PsykologOnline så bra?

Utöver erfarenheten att ha hjälpt många olika par online, så har vår parterapeut psykolog Mirja ett genuint engagemang och vilja att förstå er situation. Hennes psykologiska kompetens och intuition leder till att hon ofta även i svårare fall kan identifiera vad som orsaka låsningar mellan parterna samt hur dessa kan lösas upp.

Ibland har paret redan prövat olika parterapiövningar från nätet, familjerådgivning eller annan parterapi utan resultat. Men med rätt parterapeut får man hjälp att kommunicera och nå fram till sin partner med de problem man upplever.

När bitterhet och ilska driver paret ifrån kärnproblemet till att istället diskutera sidospår som tar massor av energi, kan parterapeuten se var i kommunikationen det går fel och hjälpa er att hitta fokus och leda er i en konstruktiv riktning. Ofta är det konflikter eller påfrestningar som inte pratas igenom på ett bra sätt som stör kommunikationen. Det kan handla om sjukdom, otrohet, svek mm. I parterapin kan detta varsamt lyftas fram så att paret äntligen kan komma vidare med sitt liv tillsammans.

Vad kan vi få hjälp med?

I en bra parterapi kan ni få hjälp med det mesta som kan påverka relationen så som olika behov av närhet, ojämställdhet, barnuppfostran, missförstånd, prokrastinering, konflikträdsla, psykisk misshandel, lögner och svek. Vanligast är att problemen bottnar i kommunikationssvårigheter. Man missar varandra i kommunikationen. Ofta finns kärlek och vilja till förståelse men på grund av olika familjebakgrunder och personlighetsdrag blir det svårt att förstå varandra. Vår bästa parterapeut Mirja fungerar här som en tolk som översätter partnernas kommunikation för varandra så att behov och avsikter blir tydliga för varandra. Ibland ges också parterapiövningar mellan sessionerna.

När ska man söka parterapi

När ska man söka parterapi?

Det är alltid lättare att lösa problemen i ett tidigt skede. Så av den anledningen är det bra att söka parterapi när man återkommande märker att man inte förstår varandra och det leder till problem eller så tidigt som möjligt vid eventuell kris som otrohet mm. Problemen kan ofta yttra sig som

  • ni bråkat länge om samma sak utan att åstadkomma betydande förbättringar
  • ni trots stora ansträngningar inte förstår varandra tillräckligt och har svårt att hantera dessa olikheter
  • samarbete inte fungerar tillfredsställande
  • otrohet eller svek som skett nyligen eller som fortfarande påverkar relationen
  • intimiteten och närhet minskat betydande
  • livsomställningar såsom sjukdom, föräldraskap, barns utflytt, pension eller arbetslöshet påverkar relationen negativt
  • någon av er alltför ofta undviker att lyfta frågor av rädsla för konflikt
  • ni upplever er låsta i positioner i relationen och att relationen inte utvecklas positivt
  • någon av er ofta är frustrerad, ledsen eller arg i relationen och upplever att den inte får sina behov tillgodosedda
  • ni gör varandra illa
  • tystnaden dominerar i relationen
  • står i begrepp att separera och vill ha hjälp att genomföra separationen på ett så bra sätt som möjligt för alla inblandade

Enkelt att komma igång

Det är väldigt enkelt med parsessioner online. Du och din partner behöver inte ens vara fysiskt på samma plats utan kan enkelt via datorn eller mobilen ha sessioner oavsett var i världen ni befinner er för tillfället. Psykolog Online erbjuder parterapi online kvällstid fram till kl 22.00 för att öka tillgängligheten maximalt. Ni behöver inte förbereda er på något sätt inför samtalet utan kan vara trygga i att parterapeuten guidar er genom hela sessionen.

Parterapins mål

Målet med parterapin är att ni både enskilt och som par ska må bra i relationen. Det är ni själva som avgör när det målet är uppnått för er. Det kan vara många olika saker som påverkar att man inte mår bra i relationen och vi börjar terapin med att gemensamt titta på vad det kan vara för orsaker samt kartlägga problematikens uppkomst och påverkan.

Hur lång tid tar en parterapi?

Det varierar mycket för olika par och olika situationer, men redan efter några gånger börjar de allra flesta par märka skillnad. Ofta kommer man till en parterapi för att situationen känns ohållbar. Man är då i behov av tätare parsessioner för att när problematiken känns mer hanterbart ha glesare mellan sessionerna. Till sist väljer många par att ha uppföljningar för att säkerställa att resultatet håller i sig eller för att man vill fortsätta utvecklas som par även efter att krisen har hanterats.

För vem passar parterapi?

Parterapi hjälper de flesta som upplever något av de problem vi nämnt här. Undantaget; När det förekommer våld rekommenderar vi att ni istället kontaktar en specialiserad kvinnojour eller mansjour. Vid fysiska problem och när man inte längre tänder på sin partner eller sex har blivit slentrianmässigt rekommenderar Psykolog Online att man i första hand vänder sig till en sexolog online eller en sexologmottagning i sin närhet.

Hur fungerar parterapi online?

Parterapin hos oss sker online via videosamtal dag eller kvällstid. Fokus under samtalet kommer främst att vara här och nu, men för att uppnå ökad förståelse och lösa upp gamla knutar blickar man ibland också bakåt i tiden.

Mirja lägger upp planen för parterapin gemensamt med er och rent praktiskt innebär det videosamtal där ni båda deltar och ofta även var sitt individuellt samtal. I samtalen får båda parter möjlighet att berätta vilka utmaningar de stöter på i relationen, varför de tror det blir som det blir och få guidning av vår terapeut hur man lättast kan hantera problemen/situationerna.

Kan man få hjälp med separation/skilsmässa istället?

Ja, vi hjälper er som står inför eller redan har separerat till en så bra kommunikation som möjligt. En parterapi kan också syfta till att hjälpa en partner att kommunicera sin vilja eller sitt beslut om att separera till den andre.

Erfarenheter av parterapi online

Vår uppskattade parterapeut Mirja Johansson har lång erfarenhet av att hjälpa par online med olika former av problematik. Hennes unika förmåga att se, lyfta och behandla den underliggande problematiken har hjälpt par i olika konstellationer så som heterosexuella par, hbtq par, par med olika kulturella bakgrunder, syskonpar och förälder-barn-par.
Ofta räcker det att träffa Mirja i ett fåtal sessioner för att få till en positiv vändning för relationen men många väljer att finslipa på relationen längre än så och säkerställa en bestående förbättring. Vi vet värdet av kontinuitet i terapierna därför kan ni kan känna er trygga med att ni alltid kan kontakta Mirja om det uppstår nya jobbiga situationer som annars skulle kunna växa och bli problematiska för er som par.

Läs mer:

Varför fungerar inte min relation?

Drygt hälften av alla äktenskap i Sverige slutar i skilsmässa, ofta för att man tror att problemet ligger hos partnern eller att gräset är grönare på andra sidan. Tyvärr erfar många dessvärre att mönstret upprepar sig i nästa relation också.

Det finns så många olika kombinationer av förutsättningar som kan orsaka att en relation inte fungerar tillfredsställande så det är svårt att ge alla svar här, mest insikt och flest svar får du i terapisessioner med vår parterapeut. Även om din partner inte vill gå i parterapi kan din relation faktiskt förbättras genom individuell coaching och terapi.
Nedan kan du i vilket fall som helst läsa lite mer om vanliga relationsproblem.

Familjerådgivning

De flesta par har till och från relationsproblem av olika art och svårighetsgrad. Den vanligaste orsaken till att det uppstår problem i relationen är svårigheter i att kommunicera. Ibland kan det vara att en eller bägge i paret utgår ifrån att man tänker likadant, vilket gör att man inte uttalar allt som behöver uttalas. Man förutsätter att den andre vet vad man behöver och det man ger borde uppskattas.
Ibland kan det istället handla om tolkningsproblem av det som sägs. En stor del av problematiken handlar ofta också om en rädsla att inte duga eller inte vara älskad, vilket ofta leder till att man "offrar" sig, vilket i sin tur ofta leder till en undertryckt ilska. Ilskan kan komma ut i form av passiv aggressivitet.

Rädsla för närhet eller övergivenhet är också ett vanligt problem i relationer och de kan leda till att man inte vågar investera i relationen. Att förverkliga sig själv blir istället det viktigaste. Man är inte beredd att göra uppoffringar och det blir en brist på engagemang i sin partner. Man kan få kärleken att växa bara genom att lägga lite mer energi på relationen.

Det finns också händelser och faktorer i parrelationen som kan innebära extra påfrestningar:

Föräldraskap

Stora relationsproblem kan uppstå i samband med att man blir föräldrar. Det kan röra sig om olika förväntningar på sig själv och partnern i rollen som mamma eller pappa och som kan ge upphov till känslor av otillräcklighet och skam.

Stöd i föräldraskapet

Extra stora påfrestningar kan det också bli på relationen när man har ett barn med särskilda behov, med en funktionsnedsättning eller en allvarlig sjukdom.
Att förlora ett barn är naturligtvis ett oerhört trauma och påfrestning som tyvärr också kan splittra ett par.
Det är också påfrestande på parrelationen med ofrivillig barnlöshet och missfall. Där en eller båda kan känna skuld och oduglighet.
Barn från tidigare relationer kan också medföra påfrestningar för parrelationen då man bland annat måste förhålla sig till en tidigare partner som påverkar det vardagliga livet. Rollen som styvförälder är inte alltid helt okomplicerad heller.
Ofta uppkommer påfrestningar på relationen när barnen flyttar hemifrån då detta förändrar familjestrukturen.

Vänner och närstående

Påfrestande familjemedlemmar kan störa parrelationen på olika sätt exempelvis genom krav och förväntningar. Här kan det vara extra svårt vid kulturskillnader, klasskillnader eller olika religiösa bakgrunder.
Åldrande föräldrar/svärföräldrar kan sätta press på relationen.
Val av umgänge och fritidsintressen kan påverka relationen mycket och ibland utgöra hinder i relationen och ge känslor av svartsjuka, orättvisa och utanförskap. Prioritering av vänner och fritidsintressen kan ge en känsla av att vara oprioriterad och att relationen inte är så viktig.

Livsstil

Ekonomiska bekymmer uppkommer om man lever över sina tillgångar men kan också uppkomma som problem i kärleksrelationen om man ha olika syn på pengars värde och vilken livsstil man vill ha. Den ene kan se det som att partnern har svårt att hålla i pengarna och den andre kan i sin tur se den andre som snål. Olika inkomster kan också sätta käppar i hjulet för många par. Där den ena partnern kan känna sig begränsad av den andres lägre inkomstnivå och den andre känna skuld över att vilja och kunna spendera mera.

Fördelning av hushållssysslor och vad som bör göras samt hur ofta är väldigt vanliga problem. Många par upplever att de fastnar i traditionella rollfördelningar.
Hur ofta man vill umgås och ha besök är också ofta orosmoment. Förväntningar på helgaktiviteter skapar missnöje i många par.

Missbruk och allvarlig sjukdom

Missbruk i parrelation

Missbruk kan få mycket allvarliga påföljder för relationen. Ett spelmissbruk kan orsaka stora skulder med ekonomiska bekymmer som följd. Där även den andre partnern drabbas och drömmar kan krossas.
Sexmissbruk kan innefatta exempelvis otrohet och hög porrkonsumtion, vilket kan kännas förnedrande för den andre partnern och få denne att känna sig otillräcklig.
Alkoholmissbruk har förstört många relationer och många partners hamnar också i ett destruktivt medberoende. Alkoholmissbruk leder ibland också till destruktiva relationer med psykisk och fysisk misshandel.

Psykisk och fysisk ohälsa påverkar inte bara den sjuke själv utan också partnern. Att se sin partner vara påverkad och förändras av sin sjukdom kan vara oerhört plågsamt och påfrestande. Viljan att lämna kan medföra svår skuld för partnern. Att vara sjuk kan vara oerhört skamfyllt och väcka mycket ilska hos den drabbade.

Sexuella problem

Det klassiska problemet med att den ena partnern har större libido än den andre är ett vanligt bekymmer som också ibland leder till otrohet. Men otrohet handlar oftast om att kortsiktigt få behov av bekräftelse, fysisk närhet och uppskattning tillgodosett. Ofta är den otrogne dock själv omedveten om varför man egentligen var otrogen. Otrohet kan också handla om hämnd där man vill såra den andre för att den innan sårat en själv.

Sexuella problem

Alla ovanstående orsaker kan orsaka kriser i relationen, men med parterapi kan man få hjälp att gemensamt ta sig igenom krisen och komma ut starkare på andra sidan. Klicka på "bokaknappen" eller kontakta oss för en tidsbokning.

Boka samtal
Stäng

Boka samtal

Följande tider finns tillgängliga för direktbokning, klicka för att boka:

Ifall ingen av dem passar, fyll i nedanstående formulär, så hittar vi en annan tid åt er:

För att boka ett samtal, fyll i nedanstående formulär.

    * = obligatoriskt

    Villkor för Samtal på PsykologOnline

    För att använda PsykologOnline måste du ha fyllt 18 år.

    Rådgivning online

    Ibland är man bara i behov av ett eller ett par stödsamtal av psykologisk rådgivning online där Du kan berätta om dina funderingar eller ställer en fråga till Psykologen. Du ansvarar själv för hur Du använder vägledning och råd du får på PsykologOnline.

    Samtalstid och form för Terapi online

    Alla sessioner online startar och avslutas på avtalad tid och varar i 45 min. Du är själv ansvarig för att ringa upp Psykologen i tid för att kunna nyttja hela sessionen. Samtliga terapier online bygger på samtal som ibland också kompletteras med övningar.

    Onlineterapi är inte lämpligt vid allvarliga psykiska problem såsom: självmordstankar, självskadebeteende, psykos, missbruk och övergrepp. PsykologOnline erbjuder inte hjälp vid utredningar, intyg och diagnostik.
    Du åtar dig att informera terapeuten under bedömningssamtalen om du haft psykiska problem tidigare i ditt liv eller i dagsläget tar psykofarmaka.

    Du har alltid rätt att avsluta behandlingen när som helst.

    Bokningar och avbokningar

    Bokning och avbokning av en session oavsett om det är samtalsterapi, stödterapi, konsultation eller coachning online sker via mejl: admin@psykologonline.nu. I regel får Du svar på mejl inom 24 timmar.

    För att undvika debitering av ej använd tid ska avbokning av inbokad tid ske minst 24 timmar innan bokad tid. Vid återbud senare än 24 timmar innan bokad tid återbetalas inte avgiften. PsykologOnline återbetalar aldrig avgifter för tidigare sessioner. Vid återbud minst 24 timmar innan avtalad tid av rabatterade behandlingar återfås resterande del minus kostnad för utnyttjad del till normalpris.

    Betalade sessioner kan användas inom 2 år från betalningsdatum, efter detta datum förfaller de och återbetalas inte.

    Om PsykologOnline är ansvarig för att sessionen inte kommit till stånd erbjuds i första hand ny tid och i annat fall betalas avgiften tillbaka. PsykologOnline tar inte ansvar för och kompenserar inte förlorad tid vid tekniska problem exempelvis med din utrustning eller driftstopp i telekommunikationen. PsykologOnline åtar sig att använda en bra utrustning för såväl Skype som telefon.

    Betalning för onlineterapi

    Terapi och stödsamtal online betalas i förväg med kontokort/Visakort/Mastercard genom Stripe innan sessionen. Stripe bokför din betalning samt informerar PsykologOnline om att den är genomförd.

    Senast uppdaterad 9 juli 2018