Hypokondri och hälsoångest

Hypokondri farligt?

Är du hypokondriker? Då lever du kanske faktiskt farligt. En norsk undersökning pekar mot att hypokondriker eventuellt har en ökad risk för att utveckla hjärtsjukdomar eftersom att ökad stress och oro är belastande för hjärtat. Den stress, oro och ångest som uppstår i samband med hälsoångest gör att kroppen triggar igång fler symptom som exempelvis hjärtklappning, tryck i bröstet och hög puls. Det är alltså viktigt att komma till rätta med sin hälsoångest. Du kan söka hjälp med din oro för att vara allvarligt sjuk här.

Hälsoångest kan delas upp i hypokondri och hypervigilans. Om man lider av hypokondri letar man efter tecken som bekräftar tron om att man är sjuk i en viss sjukdom och i hypervigilans ägnar man istället extremt mycket uppmärksamhet till allt som händer i kroppen och drar förhastade slutsatser om allvarlig sjukdom vid exempelvis magont, huvudvärk eller yrsel.

Ortorexi och hälsoångest

Hälsoångest är vanligt

Mellan 1 och 5 % av den svenska befolkningen känner igen sig i ovanstående så om du är en av dem är du är inte ensam med att oroa dig för din hälsa. Men det finns hjälp. Vår erfarenhet är att onlineterapi med psykolog har goda resultat vid problem med ångest av olika slag så som hälsoångest.

Hälsoångest är lika vanlig hos kvinnor som hos män. Av naturliga skäl är hypokondri vanligt hos personer som precis varit sjuka samt hos närstående till en person som nyligen varit sjuk eller avlidit i en allvarlig sjukdom som exempelvis cancer eller hjärtsjukdomar. Närmaste tiden efter är det vanligt att vara överdrivet uppmärksam på olika kroppsliga signaler och tolkar dem som symtom och tecken på den allvarliga sjukdomen.

Hälsoångest ett samhällsproblemHälsoångest ett samhällsproblem

Men hälsoångesten och psykisk ohälsa verkar ha ökat i samhället på grund av en masspsykos där man har en tro att perfekt hälsa är det normala och att varje avvikelse måste åtgärdas omedelbart. Ofta grundar sig hälsoångesten i ett kontrollbehov över livets osäkerheter. Tidningsrubriker uppmuntrar kontrollbehovet genom att uppmana läsarna till att undersöka sin kropp på alla möjliga olika sätt och fundera över varje kroppssensation då denna kan vara tecken på en livshotande sjukdom.

Internettester talar till ditt behov av att bli lugnad beträffande din oro för sjukdom men leder ofta istället en övertolkning av dina sensationer och att du ställer din egen diagnos. Svaret blir nästan alltid att du kan lida av en specifik åkomma och att du kontakta specialist för att undersöka vidare. Inte konstigt att ångesten i samhället har ökat? Det är nästan svårt att inte ha hälsoångest. Denna sjukliga strävan efter att vara symtomfri kan också leda till en slags besatthet av att bli av med upplevelsen av symtomen även efter att man fått det bekräftat av läkare att ingenting är fel eller farligt. Ångesten kan bli så stor att den upptar så stor del av ens uppmärksamhet att det blir svårt att leva ett normalt liv.
Hypokondriker

Vad är hypokondri?

Hypokondri kan ge upphov till eller vara en del av andra ångesttillstånd. Exempel på detta kan vara:

  • tvångssyndrom då personen inte klarar av att låta bli att hysteriskt titta efter tecken på sjukdom,
  • generaliserad ångestsjukdom där personen oroar sig för allt inklusive att vara sjuk eller
  • social fobi då personen är orolig för att bli smittad eller smitta andra.

Hälsoångest kan också i förlängningen leda till depression då personens liv bli väldigt begränsat och eller denne inser att den är hypokondriker men inte klarar att bryta mönstret.

Hälsoångest är en återkommande stor rädsla att bli allvarligt sjuk eller övertygelse om att redan vara det. För att bekräfta det söker personen ofta upp läkare med sina symtom den har läst om på nätet eller hört andra tala om. Personen kan ofta aktivt leta efter symptom på kroppen. Minsta lilla normala avvikelse gör personen övertygad om att den drabbats av en allvarlig sjukdom.

Hypokondriker hjälp

Hälsoångest inkluderar alltså så väl hypokondri som  hypervigilans vilket innebär att en del personer med hälsoångest är  övertygade om att de redan är sjuka i en specifik åkomma medan andra är sjukligt oroade över att komma att drabbas av någon av alla hemska sjukdomar. En del söker ständigt upp vården med en övertygelse om att de är sjuka men som trots att sjukvårdspersonal säger att personen inte är sjuk ej blir lugna medan andra vägrar ha något att göra med den då de rädda för ett dåligt besked. En del med hälsoångest blir väldigt fokuserade på att förebygga sjukdomar exempelvis genom en överdrivet hälsosam livsstil vilket gränsar till ortorexi men med skillnaden att man är övertygad om att man är eller kommer att bli allvarligt sjuk. Det kan också finnas en oro för att gå ut själv och inte snabbt få tillgång till hjälp om man blir sjuk. Vissa är vidskepliga i tron att detta kan förhindra sjukdom. Detta kan leda till ett tvångssyndrom där personen har återkommande tvångstankar och/eller utför tvångsmässiga handlingar för att kontrollera sin hälsa.

Symtom på hälsoångest

  • Konstant ångest för att vara eller bli sjuk
  • Överdrivet sökande efter tecken som indikerar sjukdom
  • Frekventa vårdbesök
  • Misstro till och ifrågasättande av medicinsk utredning som visar att du är frisk
  • Letar ofta information på nätet över olika symptom och sjukdomstillstånd som personen tror den har
  • Depression, ångest och panikångest är vanligt förekommande
  • Ofta finns en överdriven konsumtion av läkemedel
  • Konstant sökande efter en försäkran från omgivningen om att vara frisk men vågar inte lita på dem
  • Undvikande av saker som kopplas till sjukdomar, t.ex. stänga av tvn när ett sjukhusprogram visas, inte söka vård, avstå mediciner eller att låta bli att träna
  • Bota hypokondriÖverdriven kontroll på kroppen genom att exempelvis kontrollera sin puls, sina hjärtslag eller leta efter förändrade leverfläckar
  • Förebygger hälsa genom att exempelvis äta extremt hälsosamt, träna, smörja in sig med högsta solskyddsfaktorn eller använda munskydd
  • Övertolkar kroppsliga reaktioner som hjärtklappning, yrsel och huvudvärk

Bota hypokondri

  1. En sund livsstil där du äter, tränar och sover bra kan minskar ångest generellt.
  2. För att minska hypokondri kan du också undvika att googla eller läsa om sjukdomar och symtom. Läs inte i tidningen om nya eller dolda sjukdomar, risker eller liknande.
  3. Försök att hantera ditt kontrollbehov genom att sysselsätta dig med något annat när behovet av att kontrollera kroppen faller på.
  4. Var ödmjuk och inse att läkarna är experter inom sitt område och på att lokalisera farliga sjukdomar.
  5. Var rationell och inse att risken att drabbas av en stressrelaterad sjukdom på grund av din hysteri kring att vara sjuk är mycket högre än att läkarna begått ett enormt misstag. Hur mycket du än vill och försöker  kan du inte kontrollera livets fullt ut. Du kan råka ut för en olycka eller någonting annat som står utom din kontroll. Det du kan kontrollera är tiden du har just nu. Om du vill ägna den åt oro eller åt att njuta.

Är det svårt att få rätsida på tankarna hjälper vi på psykolog online dig gärna med det. Det kan vara lättare att få psykologiskt stöd inledningsvis för att komma igång med sunda tankesätt. När tar hjälp online behöver du aldrig vara ensam länge med dina bekymmer . Har du bara tillgång till internet eller telefon kan du nå oss var som helst i världen.

Comments are closed.

Boka samtal
Stäng

Boka samtal

För att boka ett samtal, fyll i nedanstående formulär.

    * = obligatoriskt

    Villkor för Samtal på PsykologOnline

    För att använda PsykologOnline måste du ha fyllt 18 år.

    Rådgivning online

    Ibland är man bara i behov av ett eller ett par stödsamtal av psykologisk rådgivning online där Du kan berätta om dina funderingar eller ställer en fråga till Psykologen. Du ansvarar själv för hur Du använder vägledning och råd du får på PsykologOnline.

    Samtalstid och form för Terapi online

    Alla sessioner online startar och avslutas på avtalad tid och varar i 45 min. Du är själv ansvarig för att ringa upp Psykologen i tid för att kunna nyttja hela sessionen. Samtliga terapier online bygger på samtal som ibland också kompletteras med övningar.

    Onlineterapi är inte lämpligt vid allvarliga psykiska problem såsom: självmordstankar, självskadebeteende, psykos, missbruk och övergrepp. PsykologOnline erbjuder inte hjälp vid utredningar, intyg och diagnostik.
    Du åtar dig att informera terapeuten under bedömningssamtalen om du haft psykiska problem tidigare i ditt liv eller i dagsläget tar psykofarmaka.

    Du har alltid rätt att avsluta behandlingen när som helst.

    Bokningar och avbokningar

    Bokning och avbokning av en session oavsett om det är samtalsterapi, stödterapi, konsultation eller coachning online sker via mejl: admin@psykologonline.nu. I regel får Du svar på mejl inom 24 timmar.

    För att undvika debitering av ej använd tid ska avbokning av inbokad tid ske minst 24 timmar innan bokad tid. Vid återbud senare än 24 timmar innan bokad tid återbetalas inte avgiften. PsykologOnline återbetalar aldrig avgifter för tidigare sessioner. Vid återbud minst 24 timmar innan avtalad tid av rabatterade behandlingar återfås resterande del minus kostnad för utnyttjad del till normalpris.

    Betalade sessioner kan användas inom 2 år från betalningsdatum, efter detta datum förfaller de och återbetalas inte.

    Om PsykologOnline är ansvarig för att sessionen inte kommit till stånd erbjuds i första hand ny tid och i annat fall betalas avgiften tillbaka. PsykologOnline tar inte ansvar för och kompenserar inte förlorad tid vid tekniska problem exempelvis med din utrustning eller driftstopp i telekommunikationen. PsykologOnline åtar sig att använda en bra utrustning för såväl Skype som telefon.

    Betalning för onlineterapi

    Terapi och stödsamtal online betalas i förväg med kontokort/Visakort/Mastercard genom Stripe innan sessionen. Stripe bokför din betalning samt informerar PsykologOnline om att den är genomförd.

    Senast uppdaterad 9 juli 2018