Bättre självkänsla med online terapi

Att genuint tycka om sig själv för den man är leder till en bättre värld.

Din självkänsla är känslan du har inför dig själv. Den är viktig! Hur du uppfattar dig själv styr till stor del ditt liv. Den styr vilka relationer du väljer att ingå och hur mycket och vad du vågar få ut av ditt liv. Med en bättre självkänsla skaffar du bättre relationer och får ett rikare liv.
Det läggs idag mycket värde på att man skall vara snäll mot sina medmänniskor men det glöms bort att för att vi skall må bra och kunna bidra till en bättre värld måste vi också vara snälla mot oss själv och ge oss själva samma värde som vi ger våra närmaste.
Idag finns det väldigt många människor med dålig självkänsla som medvetet eller omedvetet inte tycker att de duger eller förtjänar att ha det bra, vilket gör det svårare att uppfatta omgivningen som vänlig och accepterande. När man känner sig trygg och bekväm är det lättare att vara nyfiken och öppen i relationen till andra, vilket gör det enklare att skapa bra relationer.

Vad är bra självkänsla?

Kort sagt är bra självkänsla = att tycka man själv är värdefull

  • att känna att man duger utan prestationer, titel, yrke eller pengar och trots sina brister
  • att ha självmedkänsla, det vill säga att vilja sig själv väl och att vara snäll mot sig själv, att vara sin egen bästa vän

Jag duger som jag är

Höj självkänslan med terapiOm du har en bra självkänsla innebär det att du tycker om sig själv och tycker att du är värdefull oavsett vad du presterar och vilka brister du än har. Om du vet att du är bra på olika saker innebär det att du har gott självförtroende beträffande dessa, men det innebär inte att du därmed tycker om dig själv även om det någon gång går dåligt.

Har man en dålig självkänsla har man ofta en inre anklagande röst, en inre kritiker som säger elaka saker till sig själv. Exempelvis kan den inre kritiker klaga på hur man uttryckte sig, uppförde sig, vad man åt, hur man ser ut, vad man presterade eller inte presterade. Att ha låg självkänsla kan vara riktigt utmattande.

En dålig självkänsla är ofta orsaken till många svartsjukedrama, där man är övertygad om att ens partner kommer att träffa någon som är bättre än en själv för att man själv inte duger.Dålig självkänsla

Självmedkänsla

En bättre självkänsla betyder att man tar bättre hand om sig själv när det till exempel gäller sömn, mat och hälsa. Det kan handla om att man klarar av att sätta gränser kring och för sig själv som är rimliga, så att man inte ställer upp på andra genom att offra sig själv eller lägger mer vikt på prestationer än sin hälsa. Det kan vara lättare att hantera händelser i livet mer balanserat om man inser sin egen roll utan att ta överdrivet stort ansvar. Det finns ett samband mellan självkänsla och den makt man känner att man har över sitt liv. Att känna att man har kontroll över tillvaron.

Varför är det så viktigt att förbättra självkänslan?

Slipp inre kamp

För att finna harmoni och sann glädje är det viktigt att tycka om sig själv. Utan en bra självkänsla är varje dag en kamp av förebråelser och jämförelser där man tycker att andra är mycket bättre eller tror att de tycker illa om en. En låg självkänsla kan också hålla dig vaken om nätterna genom att den inre kritikern vägrar att låta dig sova då den hela tiden talar om för dig hur dålig du är som person och hur illa det kommer att gå för dig. Det kan bli en inre ångest och oro som inte släpper taget om dig ens nattetid.

Inre kampTa mer plats

Genom att förbättra självkänslan vågar du lita på att du vet vad som är bra för dig och att du agerar därefter. Det är annars lätt att man får svårt att säga nej till saker och gör dem mest för andras skull. Samtidigt som det kan bli svårt att våga tacka ja till sådant man faktiskt vill eftersom man är orolig för hur andra skall reagera på det. Har du en god självkänsla är det inte nödvändigt att alla skall tycka om dig för att du skall må bra, utan du vågar stå för vad du tycker. Man litar på sitt eget omdöme och måste inte ha bekräftelse från andra för att känna att man duger. Man känner sig omtyckt och betydelsefull för andra människor och vågar kliva fram och ta plats.

Våga pröva nytt

En god självkänsla får dig att våga prova olika saker eftersom du inte är rädd för att misslyckas och du måste inte vara bäst på allt. Med en bra självkänsla tycker du att du är ok även när du presterar dåligt och du vågar be om hjälp när du behöver det. Du vågar stå för den du är och erkänna dina misstag. Det gör att du inte är kritikkänslig eller beroende av framgång. Du har då inga problem med att våga pröva nya utmaningar.

Bli mer harmoniskVara nöjd

Att bara tycka om sig själv när man presterar bra leder ofta till olika former av depressioner. Även när man presterar bra är man inte nöjd eftersom man då redan börjat fokusera på nästa mål eller på att resultatet inte blev perfekt. I längden är det utmattande och livet saknar egentlig mening.
En låg självkänsla kan därför resultera i exempelvis Dysmorfofobi eller ätstörningar om man tror att man blir bättre och mer omtyckt om man är snyggare eller smalare.

Finn inre harmoni

Du kan skada dig själv på olika sätt om du inte tycker att du är värdefull. Låg självkänsla kan ganska lätt leda till olika former av missbruk och självskadebeteenden. Många tar till alkohol för att våga slappna av och vara sig själva. Med en god självkänsla tycker du att du är värd att må bra och behandlar dig själv väl vilket ger en inre harmoni.

Tips för dig med dålig självkänsla

Se till att du befinner dig i en utvecklande miljö

Det krävs att man har en känsla av kontroll över sin tillvaro för att kunna utveckla en bättre självkänsla. Om man själv kan påverka sitt liv är det lättare att skaffa sig en bra självkänsla. När man inte kan påverka sin situation känner man sig maktlös. Så kan det till exempel kännas om man har sökt jobb länge utan att få något eller om de man bor tillsammans med begränsar ens liv på ett destruktivt sätt. Förbättra självkänslaMaktlöshet kan leda till att man tappar tron på sig själv och sitt värde. Ibland kan det vara svårt att se möjligheterna till miljöombyte. Då kan någon man känner förtroende för och som inte är närstående såsom en psykolog vara ett bra bollplank och vägledare. En psykolog på Internet kan du chatta med även om det finns andra i huset utan att de vet om det. Det är då lättare att slippa berätta att du går i terapi om du inte vill att andra skall veta.

Beröm, peppa och skäm bort dig själv

Sluta jämföra dig med andra. Du vet ingenting om vad som föregår i deras inre och hur de egentligen mår så varför jämföra sig med en fantasibild? Beröm dig själv när det går bra, peppa dig själv när det känns motigt och skäm bort dig själv så ofta du kan. Var snäll mot dig själv kort sagt. Det finns massor med självhjälpsböcker om hur detta kan gå till, men de är förstås generellt skrivna och kan inte passa alla människor lika. Väldigt många tycker därför det är svårt att förbättra sin självkänsla på egen hand och behöver stöd längs vägen av en psykolog. Online terapi är då ett bra alternativ eftersom den är så lättillgänglig och man kan få stöd i vilken miljö man än befinner sig; hemma, på resa eller på jobbet. Dessutom finner många det skönt att det finns olika alternativ att välja mellan, såsom chatterapi, videosamtal och telefonterapi. För att snabbt få hjälp med din självkänsla går du hit: psykologonline.nu/boka/. Oftast får du svar av en psykolog online inom någon timme och erbjuden terapi online inom de närmsta dagarna.

Comments are closed.

Boka samtal
Stäng

Boka samtal

För att boka ett samtal, fyll i nedanstående formulär.

    * = obligatoriskt

    Villkor för Samtal på PsykologOnline

    För att använda PsykologOnline måste du ha fyllt 18 år.

    Rådgivning online

    Ibland är man bara i behov av ett eller ett par stödsamtal av psykologisk rådgivning online där Du kan berätta om dina funderingar eller ställer en fråga till Psykologen. Du ansvarar själv för hur Du använder vägledning och råd du får på PsykologOnline.

    Samtalstid och form för Terapi online

    Alla sessioner online startar och avslutas på avtalad tid och varar i 45 min. Du är själv ansvarig för att ringa upp Psykologen i tid för att kunna nyttja hela sessionen. Samtliga terapier online bygger på samtal som ibland också kompletteras med övningar.

    Onlineterapi är inte lämpligt vid allvarliga psykiska problem såsom: självmordstankar, självskadebeteende, psykos, missbruk och övergrepp. PsykologOnline erbjuder inte hjälp vid utredningar, intyg och diagnostik.
    Du åtar dig att informera terapeuten under bedömningssamtalen om du haft psykiska problem tidigare i ditt liv eller i dagsläget tar psykofarmaka.

    Du har alltid rätt att avsluta behandlingen när som helst.

    Bokningar och avbokningar

    Bokning och avbokning av en session oavsett om det är samtalsterapi, stödterapi, konsultation eller coachning online sker via mejl: admin@psykologonline.nu. I regel får Du svar på mejl inom 24 timmar.

    För att undvika debitering av ej använd tid ska avbokning av inbokad tid ske minst 24 timmar innan bokad tid. Vid återbud senare än 24 timmar innan bokad tid återbetalas inte avgiften. PsykologOnline återbetalar aldrig avgifter för tidigare sessioner. Vid återbud minst 24 timmar innan avtalad tid av rabatterade behandlingar återfås resterande del minus kostnad för utnyttjad del till normalpris.

    Betalade sessioner kan användas inom 2 år från betalningsdatum, efter detta datum förfaller de och återbetalas inte.

    Om PsykologOnline är ansvarig för att sessionen inte kommit till stånd erbjuds i första hand ny tid och i annat fall betalas avgiften tillbaka. PsykologOnline tar inte ansvar för och kompenserar inte förlorad tid vid tekniska problem exempelvis med din utrustning eller driftstopp i telekommunikationen. PsykologOnline åtar sig att använda en bra utrustning för såväl Skype som telefon.

    Betalning för onlineterapi

    Terapi och stödsamtal online betalas i förväg med kontokort/Visakort/Mastercard genom Stripe innan sessionen. Stripe bokför din betalning samt informerar PsykologOnline om att den är genomförd.

    Senast uppdaterad 9 juli 2018